23.6.2016 15:19

5 măsuri pe care le-aș lua de mâine în locul doamnei Firea

buc

După 12 ani în Statele Unite, împărțiți între California, Boston și Washington D.C., m-am mutat definitiv la începutul acestui an în București. Da, știu, unii vor spune ceea ce mi se tot spune de șase luni: că sunt idealist, nebun, inconștient, naiv. Că am făcut greșeala vieții mele. Că voi regreta întoarcerea acasă în fiecare clipă și că voi gusta din plin din asfaltul dâmbovițean, acolo unde există, desigur. Și tot așa.

După campania electorală încheiată recent, recunosc, îmi pun niște întrebări. Am asistat și eu, ca milioane de români, la dezbaterile despre legionari, despre ce este un document, despre ton și păstrăvi. Am asistat și la calculele politice meschine „pe dreapta”, pe votul și pe barba cetățenilor. N-am rămas cu mare lucru din tot acest circ de prost gust, o nouă și totodată veche expresie a formelor fără fond la români. 

Într-un fel, nu (mai pot fi) surprins. În ultimii trei ani și jumătate am mers în mai bine de 300 de localități din toată țara pe proiecte de asistență tehnică pentru dezvoltarea regională și urbană a României. Am stat de vorbă cu tot atâția oameni cu „pixul în mână” și-am tras o concluzie simplă: ne lipsesc aproape cu desăvârșire liderii cu viziune. E la modă să ne plângem că nu sunt bani, că nu ne lasă UE sau Banca Mondială, că nu avem oameni care să lucreze pe salariile de mizerie din sectorul public. Și totuși în România se poate, așa cum s-a demonstrat deja în Peștera (jud. Constanța), în Ciugud (jud. Alba), a.k.a. „Ciugud to be true”, în Alba Iulia, în Oradea, chiar și în Slatina. Lista e încă scurtă, din păcate, iar Bucureștiul este foarte departe de aceste exemple pozitive, cu toate că are – de departe – cel mai mare potențial de creștere din toată țara și chiar din regiune.

Bucureștiul poate mult mai mult

Pentru context, câteva date, despre care nu vorbește nimeni. Bucureștiul și zona limitrofă de o oră generează 50% din veniturile firmelor din toată România. Adică duc în spate jumătate din economia românească. Următorul centru urban ca forță economică este Timișoara cu zona adiacentă, care contribuie numai 6%, iar Cluj Napoca întregește podiumul, cu 4,5%. Mai mult, puțină lume știe că București este regiunea cu cea mai mare creștere economică din UE: între 2000 și 2013, PIB-ul capitalei României a crescut cu 227%, de la sub 25 la peste 81 de miliarde de Euro (date Eurostat).

Articol publicat în Republica.ro 

Continuarea articolului: 5 măsuri pe care le-aș lua de mâine în locul doamnei Firea