19.2.2024 13:12

5 soluții pentru apă caldă în București. Ca să nu ne mai îmbătăm cu apă rece

Termoficarea nu e doar una dintre cele mai grave probleme pentru București, dar este și o problemă simplă, care ar fi putut fi rezolvată de ani de zile. Vremelniciei ocupanți ai fotoliului de Primar General au promis la unison că vor aduce apă caldă și căldură în casele bucureștenilor — toate promisiunile lor au fost doar un duș rece. De ce? Pentru că sunt în continuare sute de mii de bucureșteni care stau constant în frig. Iar gigacaloria costă aproximativ 1000 de lei la București și doar 350 la Oradea. Pentru că Oradea a avut și are primari competenți cu soluții pentru oameni, Bucureștiul a avut parte de cumetrii și blocaje. Aceasta e realitatea rece.

În cadrul unei conferințe de presă la CET Vest, alături de Claudiu Crețu, directorul general ELCEN, am prezentat soluțiile mele pentru termoficarea Bucureștiului. Ele nu sunt complicate. Costurile la factura bucureștenilor pot fi reduse cu 50-60% într-un singur mandat, iar apa caldă și căldura nu vor mai lipsi din casele noastre.

1. Fuziunea ELCEN și Termoenergetica
Prima și cea mai importantă soluție este fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica. Am propus un memorandum în Guvern și am solicitat formal acordul lui Nicușor Dan pentru această fuziune. Așteptăm un răspuns, întrucât până acum am primit doar tăcere. Prin integrarea sistemului, costurile vor scădea, ceea ce înseamnă facturi mai mici la întreținere. Integrarea înseamnă și investiții cu cap, coordonate, și rezolvarea problemei datoriilor care curg, mereu, dinspre furnizor (Termoenergetica, fosta RADET), către producător (ELCEN).

2. Optimizarea Aprovizionării cu Gaze a ELCEN
A doua soluție prezentată, în premieră, vizează problema gazelor necesare pentru producția de agent termic la ELCEN. Gazele sunt livrate de Transgaz aproape de CET-uri, iar pentru a le aduce efectiv la centrale, bucureștenii au plătit 3,2 miliarde de lei pentru tarifele de distribuție.

Da, ați citit bine. 3,2 miliarde lei din 2007 până azi. Am găsit o soluție împreună cu echipa ELCEN, specialiști de la Ministerul Energiei și cu sprijinul DG Transgaz, Ion Sterian, pentru a racorda direct cele patru centrale la rețeaua Transgaz, economisind astfel bani pentru toți bucureștenii, care au plătit până acum din buzunarele lor 50 milioane de euro, în medie, pe an, către distribuitor. În doi ani se pot racorda toate cele patru CET-uri, iar asta se va simți direct în facturile bucureștenilor. Deja ELCEN a semnat studiul de fezabilitate cu Transgaz pentru racordarea CET Vest, o conductă de doar 400 de metri. Pentru că Bucureștiul nu mai are timp de pierdut.

3. Modernizarea CET-urilor
A treia soluție constă în modernizarea CET-urilor din București. Cu excepția CET Vest, care a fost modernizat în anii 2000, celelalte CET-uri au nevoie urgentă de investiții. Vom lansa, în curând, un apel de finanțare la Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare pentru CET Progresu și CET Grozăvești, proiecte de 70 și respectiv 100 de milioane de euro. CET Sud, cel mai mare din Europa, va beneficia de o finanțare de 500 de milioane de euro, printr-o aplicație individuală. Aceste investiții vor însemna costuri mult mai mici de producere a agentului termic și a energiei electrice, și o poluare mult redusă pentru bucureșteni.

4. Valorificarea Energiei Regenerabile
A patra soluție implică exploatarea surselor de energie regenerabilă, în special energia geotermală. Prin semnarea unui acord cu Departamentul de Energie al SUA și obținerea sprijinului partenerilor strategici, se va realiza un studiu de fezabilitate pentru valorificarea acestei resurse în proximitatea Bucureștiului. Actele au fost deja parafate la Washington. După finalizarea studiului de fezabilitate, Ministerul Energiei va lansa un apel de investiții prin Fondul pentru Modernizare pentru a integra energia geotermală în sistemul de termoficare al orașului. Bucureștenii vor beneficia de aer mai curat și facturi mai mici, pe baza unei resurse pe care o avem deja. Și nu o mai putem ignora. La fel de importante sunt și soluțiile de stocare, pentru care de asemenea pregătim o linie de finanțare din Fondul pentru Modernizare.

5. Reabilitarea Rețelei de Termoficare
Cea de-a cincea soluție constă în reabilitarea rețelei de termoficare. Doar 12 km din proiectul inițial pe POIM au fost recepționați până acum, iar fonduri importante au fost pierdute, chiar dacă proiectul a fost „fazat”, adică va fi finanțat din ciclul multianual 2021-2027.

Am lansat deja la Ministerul Energiei un apel de 590 milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de termoficare, iar vineri am semnat primul contract cu municipiul Suceava, care s-a pregătit din timp. Regula este „primul venit, primul servit”. Până acum, Bucureștiul nu are niciun proiect pregătit. Și e păcat, pentru că aici termoficarea e cea mai gravă problemă din toată țara.

Facturi mai mici, acces constant la apă caldă și căldură, un aer mai curat — acestea sunt cele trei mari obiective pe care le propun pentru sistemul de termoficare al Capitalei. Soluții concrete pentru Bucureștiul Viitorului.

În concluzie, lucrurile nu sunt complicate, nu discutăm despre construcția unei rachete care să ajungă pe Marte…doar despre ce avem de făcut pentru a avea apă caldă și căldură, la un cost cat mai mic, în casele bucureștenilor. Despre rezolvarea unor probleme de secol XX pentru a putea trăi normal într-o mare Capitală europeană de secol XXI.

Acest articol a fost publicat pentru Agora Digi: https://www.digi24.ro/opinii/agora-digi/5-solutii-pentru-apa-calda-in-bucuresti-ca-sa-nu-ne-mai-imbatam-cu-apa-rece-2692495