12.4.2013 12:05

[8 ianuarie 2013] Nimic nu se poate fără UNITATE

La 3 luni de la Gala Studenților Români din Străinătate, angajamentele pe care ni le-am luat atunci sunt mai prezente ca oricând în ceea ce facem și vom face. Includ mai jos discursul complet din 8 ianuarie 2013, la rugamintea unui drag prieten, cu deplină satisfacție față de tot ceea ce voluntarii fantastici ai LSRS continuă să realizeze! Vă mulțumesc încă o dată pentru tot, scumpi LSRS-iști fără frontiere, și nu uitați că vă iubesc!

Distinși oaspeți, dragi membri și voluntari ai Ligii, dragi prieteni, Pentru al patrulea an consecutiv, am onorea de vă ura bun venit la Gala Studenților Români din Străinătate! Această sală plină este cu certitudine unul dintre semnele cele mai bune ale Noului An. Vă mulțumim că faceți parte din această minunată tradiție, de importanță națională.

Este o seară cu totul specială pentru noi toți, și asta din trei motive:

(1)   În primul rând, suntem aici pentru a cinsti meritele unor tineri români care s-au distins la cel mai înalt nivel prin valoare, muncă și rezultate deosebite.

(2)   În al doilea rând, dorim să vă prezentăm răspunsul nostru la o întrebare fundamentală care ne-a preocupat de la bun început: Cum poate valorifica România potențialul studenților și absolvenților români din străinătate?

(3)   În fine, astăzi, 8 ianuarie 2013, sărbătorim patru ani de la lansarea Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS). Pentru actuala echipă de conducere, e vremea să facem bilanțul și să predăm ștafeta.

An de an, mesajul esențial pe care îl transmite această Gală rămâne consecvent: România este suma oamenilor ei și România de mâine depinde inevitabil de tinerii de astăzi.

În această seară, adăugăm zecilor de premianți ai edițiilor trecute 50 de finaliști și 9 laureați. Timpul ne va permite numai câteva instantanee cu fiecare dintre ei, cât să conștientizăm că sunt reali deși excepționali; că sunt ai noștri deși departe de casă; și că îi premiem astăzi, deși nu sunt singurii care o merită. Zilnic, nenumărați români se disting prin forțe proprii – pe mulți dintre ei nu-i vom cunoaște poate niciodată. Însă astăzi avem șansa să celebrăm valorile pe care exemplul lor le reprezintă: cunoaștere, corectitudine, caracter. Acești Oameni minunați merită aplauzele noastre!

Liga noastră a susținut mereu că tinerii români pregătiți peste hotare sunt o resursă strategicăde care România are nevoie, astăzi mai mult ca niciodată. Suntem de patru ani în slujba lor și fiecare zi alături de ei a fost un privilegiu. Sunt competenți, dornici să lase în urmă o lume mai bună și încrezători în forțele proprii. Pentru ei nu există nici “nu se poate” nici “asta-i viața” nici “merge și-așa”. Pentru că și-au măsurat talentul și inteligența în competiții directe și corecte cu studenți din întreaga lume și au descoperit că nu sunt cu nimic mai prejos decât alții. Și încă un lucru mare: sunt gata să investească suflet și muncă până la epuizare pentru ideile în care cred cu adevărat.

Deși departe de România, auzim și simțim ecourile dezbaterilor din țară. Știm că s-a vorbit mult despre politici, reforme și programe, despre crize politice, economice și identitare. Adesea soluțiile la problemele României se cunosc prea bine. Ne lipsesc însă specialiștii care să le implementeze cu inteligență, integritate și consecvență.

De aceea am lansat, cu fiecare ocazie, un apel sincer către toți factorii de decizie din România:“Primiți-ne înapoi acasă, dați-ne șansa să contribuim la viitorul acestei țări după priceperea și puterile noastre! Putem face echipă pentru România! Cu regret am observat de fiecare dată că entuziasmul și promisiunile durau, ca orice minune, cel mult trei zile. Apoi se reinstala trista anormalitate a societății românești și apărea zidul de blazare, cinism și scepticism de care ne-am lovit cu toții la un moment sau altul. De la indiferență la teamă sau neîncredere, replicile ne sunt cunoscute: „Oricum nu se schimbă nimic, “Îmi sunteți dragi, dar sunteți naivi, măi copii, „Ce să mai căutați în România? și poate cea mai dureroasă reacție, “N-avem nevoie și nici loc de voi”.Să fim drepți: au fost și excepții, oameni rari care ne-au susținut permanent și necondiționat – mulți dintre ei sunt astăzi aici. Însă până acum toate eforturile lor și-ale noastre n-au fost suficiente pentru a învinge inerția “sistemului.”

Credem că am așteptat destul un răspuns la apelul nostru. Anul acesta am decis să facem un prim pas concret către un dialog național despre importanța capitalului uman românesc de pretutindeni. În numele Ligii Studenților Români din Străinătate, vă prezint un concept aparte:SMART Diaspora. 

SMART Diaspora are ca obiectiv strategic transformarea României într-o destinație de carieră atractivă pentru studenții și absolvenții universităților de top din întreaga lume. Implică facilitarea (re)venirii acestor în România, sprijinirea integrării lor în sectorul public și mediul privat din țară și  consolidarea legăturilor cu diaspora și cu partenerii externi. Astfel acoperim atât segmentul tinerilor care vor să se întoarcă în țară, cât și a celor care doresc să păstreze legătura cu România din străinătate.

Dincolo de idei mari, avem în vedere câteva priorități concrete. Acestea se bazează atât pe înțelegerea contextului românesc, cât și pe o cercetare riguroasă a programelor de brain regaincare au avut succes în țări ca Brazilia, China, Malaezia, sau Polonia. Vă prezentăm în premieră primele cinci priorități SMART Diaspora:

  1. Accesul diasporei la concursurile din administrația publică românească prin introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidații aflați în străinătate;
  2. Deduceri fiscale la revenirea în țară pentru o perioadă determinată;
  3. Diaspora ca punte pentru investițiile străine prin intermediul comunităților de afaceri românești de peste hotare;
  4. Transfer de cunoștințe și bune practici printr-un Corp de Experți din Diaspora ai Statului Român, care să ofere consultanță instituțiilor publice din țară;
  5. În fine, programe de „fellowship” și „internship” în instituțiile de stat, după modelul „White House Fellows” din SUA.

În spatele acestor propuneri sunt date, exemple concrete și termene asumate. În același timp, precizăm că scopul SMART Diaspora nu este de a impune revenirea în țară ca pe o datorie. Inițiativa noastră dorește să ofere o alegere reală și avizată prin crearea condițiilor necesare pentru ca tinerii români din străinătate să afle și să poate beneficia de oportunitățile de dezvoltare profesională în România. Numai așa întoarcerea acasă poate deveni o opțiune accesibilă și atractivă.

În numele LSRS, garantez că vom transpure aceste propuneri în fapte. Începând de mâine, vom înainta SMART Diaspora tuturor instituțiilor abilitate. Pe această cale, facem un apel public către toți factorii de decizie și toți liderii de opinie din România să primească cu deschidere această inițiativă și să o implementăm împreună, cu responsabilitate și integritate.

Credem în viabilitatea SMART Diaspora pentru că este o strategie credibilă și legitimă. Este rezultatul unei experiențe de patru ani pentru LSRS și a unui amplu proces de consultare la care au participat sute de studenți și absolvenți români din străinătate, alături de experți externi consacrați. Au avut loc seminarii online globale și conferințe în marile centre ale lumii, de la Bruxelles la Paris și Londra, de la Washington la Beijing. Liga a organizat dezbateri și în alte comunități studențești cu prezență românească: Viena, Haga, Koln, Alicante, Aarhus.

În egală măsură, valoarea SMART Diaspora provine din faptul că este un produs complet, la cheie. Are tot ce îi trebuie pentru o implementare imediată: viziune, obiective, măsuri concrete, organisme și mecanisme de implementare, monitorizare și raportare, termene, implicații juridice și bugetare. Documentul este public și disponibil integral pe site-ul Ligii – vă invităm să-l consultați și să ne ajutați să-l îmbunătățim în continuare.

SMART Diaspora e o alegere cu cap pentru România. Avem convingerea că împreună o putem duce la bun sfârșit pentru că, la urma urmei, cu toții vrem același lucru: o Românie din care să nu mai fim tentați să plecăm.

Sperăm ca la una dintre viitoarele aniversări ale Ligii noastre acest deziderat să devină realitate. La un moment aniversar suntem și astăzi. Sunt patru ani de LSRS – un vis împlinit care a stat mereu sub semnul unor valori clare: altruism, pasiune, unitate, independență și echi-distanță. Ne-am atins toate cele trei obiective majore pe care le-am fixat la lansarea din 8 ianuarie 2009:

  • În primul rând, am devenit o COMUNITATE și o MARE FAMILIE. LSRS este o casă departe de casă pentru mii de studenți și absolvenți români din peste 30 de țări. Am țesut cu spor milioane de fire invizibile care ne-au dat ocazia să ne cunoaștem, să ne respectăm și să ne sprijinim unii pe alții.
  •  În al doilea rând, am luptat pentru șansa tinerilor români la o EDUCAȚIE de calitate. Prin Filialele și programele noastre anuale, Liga a devenit un punct principal de informare și sprijin pentru tinerii din România interesați de studiul în străinătate.
  • În al treilea rând, am promovat ÎNTOARCEREA SPRE CASĂ a unor studenți și absolvenți români valoroși. I-am ajutat să beneficize de oportunități profesionale în România și i-am provocat să se implice în proiecte de impact. Așa a apărut România Jună și prima strategie a tinerilor pentru dezvoltarea României pe termen lung.

Următoarea prezentare din această seară va face un bilanț complet al activității noastre, bazat pe rezultate concrete. Pentru mine, lecția esențială a ultimilor patru ani rămâne una singură:nimic nu se poate fără UNITATE! La nivel individual, ne ridicăm prin forțe proprii. La nivel colectiv, Liga s-a ridicat numai și numai pentru că am luptat ÎMPREUNĂ. Să ne ridicăm aici și acum, pentru viitorul României!