16.1.2017 21:18

Am primit un mail de la Donald Trump. Îl așteptăm și pe cel de la Liviu Dragnea

mail.trumpIeri, am primit un mail de la Donald J. Trump. Este semnat de el şi trimis de la adresa oficială a conducerii Partidului Republican. Scopul mailului este completarea unui chestionar privitor la prioritățile pe care mi le doresc de la noua conducere a SUA. În mod evident, același mesaj a fost transmis către milioane de americani. În ceea ce mă privește, nu sunt cetățean american și nu m-am numărat printre simpatizanții Partidului Republican sau a Partidului Democrat, dar totuși am primit acest mail. Redau mai jos conținutul mesajului tradus în română:

„În 10 zile, Guvernul tău va lucra din nou pentru TINE. Întrucât Camera, Senatul şi Casa Albă vor fi TOATE sub controlul Republicanilor, e timpul ca tu să ne ajuți să prioritizăm proiectele pe care le vom trece adopta în 2017 to make America great again! Ziua Inaugurării se apropie şi vreau să mă apuc de treabă imediat după ce voi depune jurământul. Vreau să fiu sigur că-mi încep mandatul luptând pentru tine şi pentru rezolvarea problemelor care te interesează – şi că fac asta în ordinea pe care o vrei tu.

De la ieșirea din mlaștina corupției până la abrogarea şi înlocuirea Obamacare, reducerea birocrației, reformarea sistemului fiscal nefuncţional, construirea zidului și reducerea deficitului fiscal, sunt multe de făcut pentru a ne repara ţara, dar trebuie să stabilim prioritățile. Merg la Washington să fac deal-uri în beneficiul cetățenilor americani, să redau americanilor locurile de muncă, să repornesc energia americană şi să întăresc întreaga Americă. Dar am nevoie de tine să-mi spui ce proiecte să adopt ca reprezentant al tău la Casa Albă. Te rog completează chestionar cu prioritățile pentru 2017.

Mulțumesc,

Donald J. Trump”

Ce ne spune acest mesaj despre Președintele SUA? În primul rând, este în perfect acord cu tonul campaniei sale electorale – simplu, direct şi foarte puțin formalizat. Trump se poziționează iar ca un luptător împotriva „sistemului”, un președinte care se bazează doar pe cetățeni. Pare la fel de hotărât să-şi pună în aplicare reformele drastice şi anunță clar care sunt obiectivele sale. Politicile sale vizează în mare parte politica internă, iar promisiunile din campania electorală sunt menținute în totalitate, inclusiv celebrul zid de la granița cu Mexicul. Rămâne de văzut dacă-i va face pe mexicani să-l finanțeze, așa cum s-a lăudat în campanie.

În ceea ce privește politica externă, remarc un izolaționism puternic. Noua direcție de politică externă este „America First” (mai întâi ordine acasă și după aceea implicare în arena globală), iar alte propuneri vizează interzicerea accesului imigranților din zone cu regimuri teroriste sau renunțarea la tratatul TPP. Merită remarcată abordarea temei Obamacare, blamată la unison de toţi republicanii, dar la care Trump nu vrea doar să renunţe, ci şi să pună ceva în loc, adică să păstreze accesul tuturor cetățenilor la servicii de sănătate.

Unele dintre propuneri vizează chiar Congresul sau Casa Albă: interzicerea oficialilor celor două instituții de a face lobby timp de cinci ani după ce au părăsit postul, dar şi limitarea numărului de mandate ale membrilor celor două camere. Trump nu este primul candidat care a făcut astfel de promisiuni, vitale pentru însănătoșirea democrației americane. Vom vedea dacă vor fi duse la bun sfârșit.

Ziua Inaugurării este ziua de gală a democrației americane, dar și ziua în care toți ochii din întreaga lume vor fi ațintiți asupra Washingtonului. Iar evenimentul din acest an va fi poate cel mai important din ultimul sfert de veac, după o campanie care a lăsat destule semne de întrebare cu privire la viitoarele politici americane. Important să reținem: Trump va conduce prima democrație a lumii, iar modul în care o va face va influenţa decisiv şi evoluția altor state din lumea liberă, inclusiv incipienta și plăpânda democrație românească.

Primul semnal a fost unul pozitiv, iar Trump s-a situat împotriva propriului partid în încercarea majorității republicane de a trece Comisia de Etică, o instituție independentă, sub controlul Congresului, ceea ce ar fi reprezentat o încălcare flagrantă a principiilor democratice. În cele din urmă, republicanii au revenit asupra deciziei, inclusiv în urma criticilor publice adresate de președintele ales. Un semnal pozitiv inclusiv pentru România, unde pericolul politizării instituțiilor independente de control, în contextul influenței autoritare a unui singur partid, este cât se poate de actual. Sunt curios dacă, de exemplu, domnul Liviu Dragnea ar reacționa similar la propunerea Parlamentului de a trece sub controlul său, să zicem, DNA.

Trump va prelua puterea alături de un Partid Republican care deţine controlul ambelor camere din Congres. Reformele sale enumerate în mesajul de mai sus vor avea astfel sprijinul necesar pentru a fi puse în aplicare, dar Trump vrea să arate prin mesajul de mai sus că legitimitatea acestora nu va fi dată de Congres, ci direct de către cetățeni. Contextul politic românesc este asemănător cu cel american. Opoziția a câștigat alegerile şi deţine o majoritate confortabilă în Parlament, formând şi noul Guvern. Are acum toate pârghiile pentru a duce la îndeplinire promisiunile din campanie.

Domnul Liviu Dragnea nu i-a întrebat până acum pe alegători care ar trebui să fie prioritățile noului Guvern, deși un astfel de gest politic ar fi mai mult decât binevenit. Şi din rezultatele unui astfel de chestionar am putea afla, de exemplu, pe ce locuri în preferințele românilor (nu „aleșilor”) s-ar situa eliminarea legii care interzice condamnaților penal să ocupe funcții în Guvern sau introducerea grațierii şi amnistiei. S-ar putea să avem surpriza ca inclusiv electoratul PSD să fie mult mai lucid decât cei care pretind că-l reprezintă.

A contribuit Alin Iliescu.

Articol publicat în Republica