Apel pentru democraţie, apel pentru România
Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) îşi exprimă profunda indignare şi îngrijorare faţă de modul în care s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale din data de 2 noiembrie 2014.
În acest sens, LSRS şi C.A.E.S.A.R. au iniţiat o petiţie adresată autorităţilor din România, cu patru solicitări clare în vederea asigurării unui proces corect, decent şi civilizat pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din data de 16 noiembrie 2014. În câteva ore, aproape 1000 de persoane din întreaga lume s-au alăturat acestui demers, deschis tuturor cetăţenilor români:
Petiţie pentru respectarea dreptului la vot al cetăţenilor români
Către Ministerul Afacerilor Externe din România
În cadrul alegerilor prezidenţiale, turul 1, din 2 noiembrie 2014, mii de români din diaspora nu şi-au putut exercita dreptul la vot din cauza infrastructurii neadecvate puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe. Dreptul la vot este garantat prin Constituţie tuturor cetăţenilor României şi este un element fundamental al oricărei democraţii. Încălcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept şi principiilor democratice pe care România le-a câştigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol.
Prin prezenta petiţie, solicităm Ministerului Afacerilor Externe şi instituţiilor abilitate următoarele:
1. Să suplimenteze numărul secţiilor de votare din străinătate conform şi proporţional cu numărul de cetăţeni români cu drept de vot din fiecare comunitate. Solicităm să facă publică, cu cel puţin o săptămână înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, lista completă a secţiilor de votare.
2. Să facă publice formularele pentru declaraţia pe proprie răspundere. Aceste formulare trebuie să fie accesibile, inclusiv online, pentru a putea fi completate în avans.
3. Să suplimenteze personalul din secţiile de votare în conformitate cu estimări realiste ale prezenţei la vot, inclusiv pe baza datelor aferente primului tur de scrutin şi având în vedere probabilitatea mare ca numărul alegătorilor să crească în cel de-al doilea tur de scrutin. Totodată, autorităţile române trebuie să asigure toate resursele necesare (inclusiv numărul de cabine de vot, de ştampile, de buletine de vot etc.) pentru buna desfăşurare a procesului electoral.
4. Să actioneze nu doar în litera ci şi în spiritului legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi să permită tuturor cetăţenilor români care se află la secţiile de votare la ora 21,00, indiferent daca se află fizic „in sală” sau aşteaptă la coadă, exercitarea dreptului lor constituţional de a îşi exprima votul.
Ca cetăţeni ai României, vă înaintăm aceste solicitări pentru a ne putea exercita dreptul fundamental la vot cât mai aproape de comunitatea unde ne aflăm şi în condiţii optime. Vă reamintim, de asemenea, Articolul 385, alin. (1) din Codul Penal în vigoare: „Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.
Articol publicat în Adevarul.ro