6.6.2012 11:53

“Ask what you can do” – Dialog cu Oana Coșman – Forbes

Acum câteva luni, am avut ocazia să răspund la câteva întrebări simple, dar interesante, pe care mi le-a adresat Oana Coșman (Forbes România). Articolul care a rezultat, în forma sa prescurtată, poate fi accesat aici. În continuare, răspunsurile pe larg:

1)      Ce ai facut tu pentru Romania?

Realizarea de care sunt cel mai mândru se numește LSRS – Liga Studenților Români din Străinătate – o organizație non-guvernamentală, apolitică și echidistantă, născută acum trei ani din dorința de a coagula comunitatea studenților și absolvenților români de peste hotare. LSRS numără  astăzi peste 6.000 de membri și o rețea de 30 de filiale care acoperă marile comunități academice românești din întreaga lume. Sunt astăzi mii de beneficiari ai Caravanei LSRS, programul anual prin care voluntarii noștri merg în liceele și universitățile din țară și oferă sprijin gratuit celor care doresc să-și continue studiile în străinătate. Sunt astăzi zeci de mii de utilizatori ai platformelor noastre online, inclusiv wiki.lsrs.ro, o bază de date unică care descrie în detaliu procesul de admitere la universități de peste hotare. Sunt astăzi absolvenți români pentru care o carieră în România devine posibilă prin evenimentele de recrutare și seminariile organizate de Liga noastră, de la Go 4 Media la Business Consulting Case Study Event și joburilaorizont.ro. Avem astăzi un eveniment național pentru recunoașterea meritelor celor care ne fac mândri că suntem români prin rezultatele lor academice la nivel înalt – Gala Studenților Români din Străinătate, un prilej rar de a evidenția an după an adevărate modele de excelență ale generației tinere. Iar exemplele pot continua…

Însă mai presus de orice, LSRS reprezintă o comunitate de importanță strategică pentru viitorul României. Sub deviza “tot ceea ce nu este prin noi, nu va fi pentru noi” (N. Bălcescu), Liga militează pentru conștientizarea răspunderii care revine tinerilor în dezvoltarea și modernizarea României. Un prim pas concret a fost Forumul România Jună (12-14 august 2011), la care au participat peste 300 de tineri români educați la nivel înalt în țară și peste hotare. Rezultatul Forumului este unul concret: Programul România Jună, rezultatul celor trei zile de dezbateri de la Forum, oferă în premieră o viziune a tinerilor pentru România, în orizontul de timp 2030. Efortul pe care l-am dedicat LSRS și României June mi-a adus cele mai mari satisfacții. Cred cu tărie că, alături de o echipă extraordinară de peste 200 de voluntari, am reușit să creăm valoare pentru România și nu ne vom opri aici.

La nivel individual, am conștiința împăcată că, din momentul în care am plecat la studii, mi-am respectat promisiunea de a reprezenta România cu integritate, profesionalism și competență. Am muncit pentru a fi printre cei mai buni și am avut șansa ca la cele trei ceremonii de absolvire – la facultate și la cele două masterate – să port tricolorul pe umeri, în semn de respect față de familia, prietenii și țara mea. Astăzi lucrez la Dalberg Global Development Advisors, o firmă de consultanță care se specializează în dezvoltarea strategiilor de țară pentru organizații ca Banca Mondială, G20, ONU și altele. La fiecare întâlnire pe care o am cu un client nou, mă prezint astfel: “Mă numesc Sebastian Burduja și sunt din România”. Cred sincer că fiecare dintre noi, cei care studiem sau lucrăm peste hotare, putem să promovăm interesele României prin ceea ce facem. Este o alegere personală, dar una pe care sper să o facă din ce în ce mai mulți români.

2)      Ce a facut Romania pentru tine?

Crezul meu este unul simplu și-l voi rosti de câte ori va fi nevoie: “Cui i s-a dat mult, i se va cere mult. Și cui i s-a încredințat mult, i se va cere mai mult”.

România mi-a dat aproape totul în viață: familia și prietenii mei, dascălii  de la școala generală nr. 2 din Piatra Neamț și nr. 11 din București, profesorii de la Colegiul Național Mihai Viteazul din București, oamenii excepționali și marii români — Eminescu, Brâncuși, Eugen Ionescu, Celibidache și mulți alții — a căror exemple mi-au dat puterea de a merge mereu înainte, cu gândul spre casă.

Mă gândesc la generația părinților și bunicilor mei și-mi dau seama că România ne-a oferit nouă, tinerilor de astăzi, câteva șanse unice. Cu toate problemele încă nerezolvate ale democrației românești, sacrificiile Revoluției și cele din anii grei de tranziție ne-au permis astăzi să cunoaștem o lume globalizată și totuși diversă, să trăim în libertate, să avem acces la noile tehnologii și să fim mereu conectați la pulsul lumii întregi. să studiem și să muncim peste hotare.

În ceea ce mă privește, odată ajuns în SUA, pe lângă muncă și perseverență, am reușit nu în ciuda faptului că sunt român, ci datorită acestui fapt. Fără educația de acasă, nu aș fi putut reuși în procesul de admitere la două universități care acceptă anual mai puțin de 5% din totalul candidaților. Apoi, a fi român la Stanford și Harvard a însemnat un imens privilegiu de a contribui cu propria mea identitate la imensa bogăție și diversitate a acestor medii academice.

Cel puțin pentru societatea americană — dar și pentru cea franceză, britanică sau japoneză — globalizarea nu înseamnă pierderea identității naționale ci promovarea ei, în deplin respect față de diversitatea întregii lumi. Acesta este sentimentul de patriotism tipic oricărui stat modern de succes, un sentiment pe care societatea românească ar putea să-l regăsească și să-l separe de vechile și noile forme nocive ale naționalismului xenofob.

Sunt mândru că sunt român și că fac parte dintr-o generație care, sunt sigur, își va asuma răspunderea deplină de a da ceva înapoi României și de a lăsa în urmă o țară mai bună pentru cei care vin după noi.

3)      Ce ai de gand sa faci pentru Romania?

Prin LSRS, am promovat de la bun început ideea întoarcerii spre casă a tinerilor români de valoare, ceea ce nu înseamnă neapărat revenirea în România, ci promovarea intereselor țării noastre acolo unde studiem sau muncim. Pe termen scurt, voi continua să susțin proiectele care aduc valoare României, atât în mod direct prin dezvoltarea Ligii, cât și prin activitatea mea profesională de la Dalberg. De aici de la Washington, România se vede ca o piață emergentă care promite oportunități majore pentru investitori, dar are nevoie și de o democrație solidă și de calitate.

Vorba lui Constantin Noica: “Partea frumoasă cu România este că, aici, totul este încă de făcut”. Mi-aș dori ca pe termen mediu să mă întorc acasă și să pot contribui cu experiența și cunoștințele mele la dezvoltarea României, fie prin pornirea unei afaceri proprii, fie prin implicarea într-o corporație sau în administrația publică.

În același timp, am convingerea că singuri nu putem face nimic în fața unui sistem care nu ne va primi niciodată cu brațele deschise. În schimb, putem schimba totul dacă vom ști să punem interesul național deasupra orgoliilor individuale. Acesta este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru România: SĂ FIM UNIȚI!