18.11.2016 23:23

Concursul împrejurărilor: în cele 5 zile care au schimbat totul, România a devenit un concurent cu șanse reale să câștige „The Apprentice”

trumpÎn săptămâna care a trecut, trei ţări şi-au (re)scris viitorul: SUA, Republica Moldova şi Bulgaria. Este vorba de cel mai important aliat al României şi doi dintre vecinii noștri. A fost o săptămână decisivă pentru ţara noastră, iar rezultatele ar trebui să ne pună serios pe gânduri. 

Victoriile lui Radev şi Dodon, candidaţii proruşi din Bulgaria şi Republica Moldova, vin cum nu se poate mai prost pentru noi, la numai cinci zile după ce Statele Unite au ales un preşedinte imprevizibil şi izolaţionist, după toate indiciile din campanie. Şi care, se pare, “îl admiră” pe Vladimir Putin şi vrea refacerea relaţiilor cu Rusia. Alegerile din Republica Moldova şi Bulgaria au avut drept efect înconjurarea României de regimuri pro-Putin: Chişinăul şi Sofia erau singurele două „guri de oxigen” pentru România, după ce Budapesta şi Belgradul aleseseră deja „lumina de la Răsărit”, iar Ucraina este ocupată militar (parţial) de ruşi.

De altfel, în afară de Polonia, România rămâne singura ţară din zonă cu un regim distanţat de influenţa rusească, întrucât Cehia şi Slovacia sunt conduse tot de prietenii lui Vladimir Putin. Cu o Uniune Europeană în derută şi slăbită puternic după episodul Brexit, speranţa se află tot la Washington, deşi Trump rămâne o mare necunoscută.

Jumătate de glob speră ca Preşedintele Donald Trump să fie altfel decât candidatul Donald Trump, iar acţiunile sale să fie în folosul lumii întregi. Însă este doar o speranţă şi nimic mai mult. Primul semn privind intenţiile sale cu privire la soarta Estului Europei va fi nominalizarea noului Secretar de Stat. Există cu siguranţă nume care ar trebui să îngrjoreze România. Unul dintre ele este Newt Gingrich. 

Fostul președinte al Camerei Reprezentantilor este cel important susţinător al lui Trump în Partidul Republican şi a declarat recent căstatele membre NATO „ar trebui să îşi facă griji privind implicarea noastră indiferent de context”, menţionând că, de pildă, „se va gândi serios” înainte de a ajuta Estonia în cazul unei invazii ruseşti. Newt Gingrich a mai spus şi că extinderea NATO în ţările baltice a fost „o decizie emoţională, care a sporit paranoia Rusiei”, iar unele state NATO „sunt o sursă de slăbiciune” şi că „se va gândi înainte să rişte un război nuclear pentru un loc care e practic o suburbie a Sankt Petersburg”. No comment.

Un rol capital îl va juca şi Partidul Republican, care deţine acum majoritatea în cele două Camere ale Congresului. Înseamnă însă acest lucru o concentrare a puterii în mâna Preşedintelui Trump? Nicidecum. După cum bine sublinia profesorul Larry Diamond, candidatul Donald Trump a fost unul dintre cei mai mai puţin susţinuţi candidaţi la alegerile prezidenţiale de către propriul partid, iar motivele sunt uşor de înţeles. Dacă republicanii erau percepuţi mai degrabă ca pro-trade şi vehement anti-Rusia, Donald Trump este exact opusul, iar mulţi dintre membrii GOP nu îi vor face viaţa uşoară în Congres, întrucât el respinge ceea ce mulţi conservatori au susţinut în întreaga lor carieră.

Care ar trebui să fie reacţia României, stat membru NATO, care găzduieşte sistemul anti-rachetă? Pe scurt, să fie convingătoare. România are nevoie de SUA şi SUA are nevoie de România, iar dacă Preşedintele Donald Trump nu este convins de asta, atunci va trebui să-l convingem. O jumătate de Europă abandonată, pentru a doua oară, în ghearele Rusiei este o afacere proastă inclusiv pentru interesele strategice şi economice ale SUA. Un cap de pod solid într-o mare(e) de regimuri proruse poate fi un avantaj uriaş pentru americani. Deşi avem un parteneriat strategic cu SUA, acesta este încă slab exploatat. Sunt dimensiuni pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a ne asigura poziţia de aliat semnificativ şi, până la urmă, propria noastră securitate. 

Este vorba în primul rând de dimensiunea educaţiei şi a cercetării, precum şi de cea economică. Pentru următorul Guvern al României, aceste obiective ar trebui să reprezinte priorităţi clare: de exemplu, înființarea birourilor de investiții românești în întreaga lume, mai ales în marile centre economice (New York, Silicon Valley etc.), pentru atragerea investitorilor străini americani și pentru sprijinirea investițiilor românești în Statele Unite. De asemenea, este nevoie de centre de cercetare și dezvoltare cu participarea specialiștilor români din țară și din Statele Unite, inclusiv prin parteneriate cu universități și companii americane de top.

Pentru ca România să rămână o ţară sigură, este nevoie să ştie să-şi promoveze avantajele. Iar acestea sunt multe. Înainte de toate, Donald Trump este un om de afaceri. Mai mult, judecând după activitatea sa în domeniul televiziunii, portagonistul The Apprentice este un om de afaceri căruia îi place să fie convins. Iar statutul preferenţial al României în cadrul NATO nu mai poate fi menţinut doar prin poziţia geografică sau concursuri de împrejurări, ci va trebui câştigat și protejat prin eforturi fără precedent. Iar Donald Trump va şti că în politica mare, ca şi în business, ai nevoie de parteneri. Atenție – nu de servitori și nu de capete plecate, ci de parteneri maturi, demni și convingători. Contează deci enorm cine stă de partea cealaltă a mesei din partea României, atât la discuțiile de nivel înalt cât mai ales la discuțiile tehnice, din spatele cortinei, menite să pregătească terenul. 

Pentru noi toţi cei care suntem îngrijoraţi de noul context politic internaţional, mai există o soluţie. Este una obligatorie şi singura pe care o putem pune în aplicare chiar de acum. Renunţarea la resemnare. Profesorul Larry Diamond sublinia că simpla indignare este la fel de inutilă ca abandonul. Sunt convins că rezultatele alegerilor din SUA, Republica Moldova şi Bulgaria sunt simptome ale unei „maladii a scepticismului” celor care au preferat să comenteze dezaprobator de pe margine în loc să se implice. Iar acum deplâng situația la care s-a ajuns. Este însă o situaţie la care şi ei au contribuit, prin tăcerea şi lipsa lor de implicare, prin hatereală (sau like-uri) fără sens și fără urmări.

Lumea s-a schimbat în 5 zile. Este un adevăr şi oamenii politici – puțini în comparație cu politicienii – din România trebuie s-o conștientizeze mai repede ca oricine. Suntem în campanie electorală, o campanie (din nou) lipsită de teme reale şi de dezbateri de substanță. Noul context politic internațional ar trebui să fie principala temă a acestei campanii electorale, pur şi simplu pentru că ne privește pe toţi. Vestea bună este că, din fericire, la acest moment, nimic nu este ireversibil. La fel cum toţi vecinii noştri au ales regimuri populiste şi candidaţi controlaţi de Putin, pot alege, peste patru ani, alternativa occidentală. Însă pentru asta, cetăţenii trebuie să voteze resonsabil, iar România să-şi asume un rol în care s-ar putea să se simtă ingrată, dar pe care este nevoită să-l adopte: acela de lider regional.

It’s our time to shine. Cum? Ei bine, dacă tot suntem îngrijoraţi de statutul nostru de ţară aflată la periferia UE, înconjurată de regimuri „prietene” cu Rusia, de ce nu lărgim cercul? Lobby-ul pro-european şi pro-american al României trebuie să fie mai puternic ca oricând. Trebuie să ne propunem facilitarea lărgirii UE către Ucraina, Republica Moldova şi Balcanii de Vest. Aliaţii nu doar se câştigă, ci se şi creează. Totodată, trebuie să nu cădem în capcanele discursului care a avut sorţi de izbândă în SUA, Bulgaria sau Republica Moldova: discursul urii. Discursul populist, frica de străini şi mirajul „prieteniei” cu Rusia. Mai mult, orgoliile nejustificate, luptele între partide şi temele false trebuie să înceteze, pentru că în joc este însăși securitatea României. E nevoie de lideri competenţi şi integri, pentru că lipsa de integritate înseamnă slăbiciune. România trebuie să facă un pas înainte şi să-şi asume poziţia de lider regional, iar pentru asta trebuie să fim pregătiţi. Este şansa noastră să demonstrăm că, poate pentru prima oară în istorie, noi am făcut alegerea înţeleaptă şi putem deveni modele de echilibru pentru aliaţii noştri, şi nu invers. Iar asta o putem dovedi foarte clar pe 11 decembrie, prin vot. 

A contribuit Alin Iliescu.

Articol publicat în Republica