Copiii Romaniei. Un gand pentru viitor
Vorbim prea putin despre viitor. Preocupati prea mult de azi, de ce se intampla pe scena politica, in tara, cu traiul de zi cu zi, cu nimicuri si petarde aruncate de altii ca sa ocupe timpul, ne gandim din ce in ce mai putin la maine.
Romania pierde anual sute de mii de romani, pe care ii privim, de cele mai multe ori, cu cinism. Ne pleaca forta de munca, ne pleaca platitorii de taxe. Vedem doar cifre. Uitam, insa, ce este in spatele acestor statistici. O tara depopulata si imbatranita. O tara cu tot mai putini copii. Inca o tara, asadar, dar pentru cat timp?
Doar in ultimul deceniu, aproximativ 3 milioane de romani s-au mutat in strainatate, conform datelor ONU. Pe langa migratie, scaderea natalitatii este o cauza importanta a declinului demografic care afecteaza Romania.
O alta statistica ingrijoratoare: in 2019, prima zi de scoala a inceput cu cei mai putini elevi din istoria post-decembrista. Conform estimarilor Ministerului Educatiei, 2,9 milioane de elevi au inceput scoala in 2019, in comparatie cu 4,87 milioane de elevi in 1990. In 30 de ani am pierdut, practic, doua milioane de boboci la inceputul anului scolar.
De asemenea, Romania este printre tarile lumii cu cea mai redusa pondere a copiilor de 14 ani – doar 15,24%, in numarul total al populatiei, conform datelor Bancii Mondiale. Problema este una globala: pentru prima data in istorie, numarul total al persoanelor de 64 de ani l-a depasit pe cel al copiilor de pana in 5 ani (in 2018).
Declinul demografic al Romaniei nu este o problema recenta, trendul descendent a inceput in 1992 si nu s-a mai oprit. Suntem tot mai putini in fiecare an. Mai mult decat atat, un raport al Organizatiei Natiunilor Unite din 2015 estimeaza o adancire a declinului demografic in Romania, in urmatoarele decenii. Raportul spune ca populatia Romaniei va ajunge la 14,5 milioane de locuitori in anul 2050.
Tot mai multi tineri parasesc Romania
Un raport al OCDE despre diaspora romaneasca ne spune ca aproape un sfert dintre romanii care traiesc in tara si-au exprimat, in ultimii ani, dorinta de a emigra permanent. Si pentru ca situatia nu era suficient de ingrijoratoare, jumatate dintre tinerii cu varste intre 15 si 24 de ani au declarat ca intentioneaza sa paraseasca Romania.
“Procentul tinerilor romani (15-24 de ani) care intentioneaza sa emigreze este printre cele mai inalte din orice tara din regiune. In Romania, aproape jumatate (48%) dintre tineri declara ca intentioneaza sa emigreze, cu un procent mai mare decat cel inregistrat in totalul populatiei.
Aceste intentii foarte ridicate de emigrare sunt probabil legate de perspectivele de angajare a tinerilor. (…) In ansamblu, emigrarea pare a fi una dintre principalele solutii pe care tinerii le aleg sa depaseasca dificultatile economice cu care se confrunta in Romania”, se arata in raport.
Cu alte cuvinte, Romania nu ofera, in acest moment, perspective pentru tineri. Romania pierde anual sute de mii de romani, fara sa incerce nimic pentru a-i pastra acasa pe cei din tara si pentru a-i aduce inapoi pe cei care deja au plecat.
Nici macar nu trebuie sa reinventam roata. Exista, inclusiv in tarile din regiune, modele de succes care pot fi adaptate. Polonia, de exemplu, a demarat in 2007 programul “Intoarcerea acasa”, care ofera scutiri de taxe si facilitati fiscale polonezilor care voiau sa revina in tara lor.
Sigur ca intoarcerea acasa sau stoparea exodului depinde de multi alti factori, nu doar de o serie de facilitati fiscale. Romanii care au ales calea strainatatii au nevoie de perspective si de un stil de viata similar cu cel pe care il au in tarile in care traiesc. Vor sa aiba drumuri, spitale, scoli civilizate.
Vor stabilitate, predictibilitate si decenta. Un nivel demn al calitatii vietii pentru ei si pentru cei dragi lor. Vor normalitate.
Stiu ca aceste lucruri nu se pot face peste noapte, insa cu cat amanam momentul si cu cat ne lasam prinsi in alte probleme, in jocuri de culise, circ politic, negocieri si orgolii marunte, cu atat mai greu va fi sa facem din Romania o “tara ca afara”.
Romania nu mai poate astepta, pentru ca-si pierde in fiecare zi copiii si viitorul.
Avem nevoie urgenta de un pact national pentru oamenii acestei tari: pentru sustinerea intoarcerii acasa a diasporei, pentru reunirea familiilor noastre aici, acasa, pentru sustinerea natalitatii si garantarea viitorului nostru. Despre asta ar trebui sa fie dezbaterea publica in Romania, nu despre conspiratii planetare si alte snoave instrumentate abil de cei care ar vrea sa ramanem tot mai cinici, mai pasivi, mai umili si… mai putini.
Cu toate acestea, sunt increzator ca Romania va schimba, curand, macazul. Si va deveni din trenul vechi, ruginit si lent care este acum – la propriu, de doua ori mai incet decat acum 80 de ani – un tren de mare viteza, imposibil de oprit.