21.1.2021 11:06

De la America First la America (re)unită. Mizele pentru România

Joe Biden este oficial al 46-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii. Așa cum ne-a obișnuit, America a ieșit mai puternică din această criză. Preluarea puterii de către noua administrație a reușit, democrația a rezistat. Datorită unor oameni curajoși precum Mike Pence (de altfel, aceștia sunt cei care rămân în istorie), dar și a părinților fondatori, autorii constituției americane, care au prevăzut acum câteva secole inclusiv scenarii de tipul unei tranziții belicoase.

Mandatul lui Biden începe cu așteptări uriașe, într-o Americă dezbinată și zdruncinată de pandemie și criza economică. Iar șansa României de a se adapta rapid la noile repere, de a continua și chiar începe noi proiecte în cadrul parteneriatului strategic nu poate fi lăsată la voia întâmplării. Cum arată noua Americă și care va fi locul nostru?

Finalul „America First”?

Aceasta NU ESTE America. Așa a început anul 2021 pentru democrația din SUA și din toată planeta, când evenimentele de la Washington șocau o lume întreagă. Acele ore complicate erau finalul apoteotic al erei Trump și prevesteau nevoia acută de un nou început pentru întreaga lume liberă, dar și șansa Americii de a se trezi până nu va fi fost prea târziu. Din fericire, cutremurul a durat puțin și nu a avut replici majore. Fix două săptămâni mai târziu, în ziua învestirii noului președinte american, dinspre Capitoliu a strălucit lumina speranței, pe care toată lumea liberă a primit-o cu bucurie. Aceasta ESTE America.

„Dacă vom reuşi, nu va fi din cauza a ceea ce avem, ci a ceea ce suntem; reuşita noastră se va datora nu lucrurilor pe care le avem, ci acelora în care credem”, spunea președintele american  Lyndon B. Johnson. Reușita acestor zile a fost posibilă pentru că americanii nu au încetat să creadă în democrație. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este Mike Pence, vicepreședintele republican care a salvat democrația în America.

Pence a demonstrat că este fidel valorilor democratice, nu unui partid sau unui om, refuzând să blocheze certificarea în Congres a victoriei lui Biden, deși în trecut a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai președintelui Trump. Mai mult, Mike Pence a asigurat o tranziție lină către vicepreședintele ales, Kamala Harris, arătând decența și profesionalismul de care era atâta nevoie.

America (re)unită

Despre moștenirea lui Trump s-a scris suficient. Cu bune și cu rele, mandatul său s-a încheiat nefericit, cu o pată pe care istoria nu o va ierta foarte curând. Și într-o societate americană dezbinată, într-o Americă suferindă și o lume întreagă în război cu inamici mai vechi și mai noi, așteptările privind administrația Biden sunt incredibil de mari.

Cel de-al 46-lea președinte al SUA vine într-un context de polarizare, cu o pandemie care a ucis mai mulți americani decât au pierit în Al Doilea Război Mondial, cu o economie care se clatină și probleme sociale profunde, cum este cazul celor peste 10 milioane de șomeri. Dar și o nevoie acută de echilibru, de regăsire, de coeziune.

Într-un material fascinant publicat de Harvard Business School, mai mulți profesori au prezentat propriile așteptări pentru noua administrație, alături de sfaturi de leadership. Iar ideile nu sunt deloc puține. De la restabilirea echilibrului, la rezolvarea unor probleme majore ale SUA și ale omenirii, de la resetarea economiei și societății, Joe Biden și Kamala Harris nu vor avea o misiune ușoară.