25.10.2016 8:01

Jurnal de lângă oameni (3)

romanO nouă săptămână petrecută alături de cetățeni: în strădă, în casele lor, la locul de muncă. O nouă săptămână și o nouă șansă de a cunoaşte alte mii de români care încă nu s-au resemnat. Ne-am îndeplinit încă de joi obiectivul nostru de etapă: pragul semnăturilor necesare (4.700) de a fost atins şi depăşit cu mult. Peste 6.500 de nemţeni au semnat pentru a construi împreună o Românie #pebune.

Dincolo de acest succes există și o altă victorie, mult mai importantă. A început un proces ireversibil de combatere a neîncrederii. Mulţi nemţeni simt că și la noi în judeţ și în țară se întâmplă ceva extraordinar: o mişcare nouă și puternică s-a format și crește în fiecare zi, iar pe 11 decembrie nu vom mai vota lista partidului care reprezintă răul cel mai mic, ci oameni care pot reprezenta cu adevărat cetățenii României.

Pentru românii din Neamţ, ca pentru românii de pretutindeni, firescul a devenit ceva bizar. Un candidat pe care îl poţi întâlni şi cu care poţi discuta faţă în față este o raritate. Candidatul care te invită la sediul de campanie pentru a-ţi cere un sfat pare o poveste. Candidatul care-şi strange pe bune semnăturile în stradă e o ciudăţenie de-a dreptul. De fapt, toată această campanie pentru România pe bune sparge tiparele unui sistem anchilozat în corupția și aroganța „aleșilor” noștri. Umplem în fiecare clipă imensul hău creat în 27 de ani între cetățeni și reprezentanții lor.

În această săptămână am strâns semnături în cele trei mari oraşe din Neamţ: Piatra Neamţ, Târgu Neamţ şi Roman. Voluntarii noștri au strâns semnături în alte peste 20 de localități: de la satul natal al bunicului meu, Borniș (com. Dragomirești), la Bicaz, Roznov, Dochia, Negrești, Săvinești, Dumbrava Roșie, Piatra Șoimului, Cut, Crăcăoani, Grințieș și bineînțeles la Tămășeni-Adjudeni, unde este o echipă extraordinară de Pactiști, care au scris istorie încă de la alegerile locale.

Un lucru e sigur: România pe bune începe la Neamț. Deși aici plouă aproape în fiecare zi, se simt deja razele unui răsărit altfel pentru România. E vremea să ducem Neamțul acolo unde merită oamenii minunați ai acestor locuri. E vremea să scriem istorie împreună.