6.11.2016 13:14

Jurnal de lângă oameni (5)

roman1Cel mai frumos loc de pe pământ este acasă. Încă o săptămână acasă, la Piatra Neamţ, a trecut şi am văzut cât de mult înseamnă să sperăm în continuare şi să nu ne resemnăm. După ce am bătut de dimineaţă până seara străzile din Piatra Neamţ şi din Roman şi am vorbit cu sute de oameni, am înţeles că oamenii vor să trăiască acasă, alături de copiii, părinţii şi prietenii lor. Când le-am povestit că m-am întors acasă, după  12 ani  în care am trăit, studiat şi muncit în SUA, mi-au spus că mă felicită şi că ţara are mare nevoie de tinerii săi. Cu atât mai mult cu cât se întorc aici, în Neamţ. Locurile natale sunt parte a sufletului nostru. Este o legătură pe care nimeni şi nimic nu o poate rupe.  M-am întristat atunci când aproape toţi nemţenii cu care am vorbit mi-au spus că au rude plecate în străinătate. Responsabilitatea noastră, a celor care le cerem votul oamenilor, este să-i readucem acasă.

conf2

Alături de prietenul şi colegul meu Andrei Carabelea, candidat la Senat, le-am vorbit nemţenilor despre una dintre priorităţile noastre pentru o Românie pe bune: sistemul de sănătate. Le mulţumesc reprezentanţilor presei din Neamţ pentru preluarea mesajului nostru – soluţii concrete pentru sistemul medical, despre care nimeni nu vorbeşte, deoarece decidenţilor din vechile partide politice le este teamă să nu piardă voturi. Sănătatea pe bune, înseamnă, pentru noi, pacientul înainte de toate. Înseamnă posibilitatea de direcţionare a contribuţiilor şi către case de sănătate private, pentru a desfiinţa monopolul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Vrem ca medicii români să se poată întoarce acasă şi să aibă perspective de carieră şi salarii decente. Vrem curăţenie generală în spitalele publice: proceduri şi standarde unice de funcţionare, management profesionist şi inspecţii pe bune.

Tot în această săptămână am anunţat şi un eveniment care înseamnă pentru mine încununarea a ani de zile de studiu şi de muncă: lansarea cărţii mele, “Între speranţă şi deziluzie”, la editura Curtea Veche. Lucrarea încearcă să răspundă unei întrebări care a stat pe buzele noastre ale tuturor: unde am greşit în ultimii 25 de ani şi, mai ales, cum putem să nu mai repetăm aceste greşeli pe viitor?

ongO altă realizare importantă este parteneriatul pe care l-am încheiat cu societatea civilă din Neamţ: mai multe ONG-uri care vor să aibă un partener de dialog în factorul politic. Astfel, am încheiat cu aceştia un pact. Un pact pentru stimularea implicării cetăţeneşti şi a votului, dar şi pentru asigurarea unui scrutin transparent şi legal.  Am încheiat săptămâna vizitând unul dintre locurile dragi mie: mănăstirea Pângăraţi, unde am participat la slujbă alături de enoriaşi.   O duminică în pace şi linişte, pentru ne gândi la calea fiecăruia dintre noi. Şi pentru a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dat, pentru că ne apără şi ne călăuzeşte în viaţă.