3d_-_planul_pentru_bucure_ti

Am scris această carte din convingere. Sunt convins că Bucureștiul merită mult mai mult și va ajunge mult mai sus. Iubesc Bucureștiul și sunt convins că nu sunt singurul. Și că împreună putem să-l schimbăm în bine, cu forța unei noi generații, conectată la pulsul lumii. Am pus pe hârtie ideile mele și ale multor alți oameni care vor altceva de la acest oraș, împreună cu exemple de bune practici din marile metropole ale lumii, colectate în cei patru ani în care am fost expert în dezvoltare regională și urbană al Băncii Mondiale. Sunt soluții concrete pentru Bucureștiul Viitorului.

Totul începe cu un vis și cu un Plan. Așadar, să începem. Înainte, împreună.

Astăzi, când toată lumea vorbește despre alegeri și politicieni, eu aleg să vorbesc despre viziune și cetățeni. Despre Planul meu pentru București (Editura Litera, 2024).
 
Blocat în trafic, mă uit pe geamul mașinii la un oraș cenușiu și neprietenos, cu trecători îngândurați și șoferi nervoși. Un București sufocat de haos, dezordine și poluare, din care mulți vor să plece, pentru că nu se mai regăsesc aici. Acest oraș, cu toată frumusețea, dar și imperfecțiunile lui, merită mai mult. Am spus mereu: cea mai importantă resursă a unui oraș sunt oamenii. Iar bucureștenii, înainte de a fi de dreapta, de stânga sau de centru, sunt cetățeni care au dreptul de a trăi decent în Capitala țării lor.
 
Am scris această carte pentru că am un vis: să ridicăm Capitala României mai sus decât a fost vreodată și să redescoperim plăcerea de a trăi aici, bucuria de a ne crește copiii aici și liniștea de a îmbătrâni aici. Este o carte pe înțelesul tuturor despre viziunea mea pentru București: ce trebuie să facem de acum înainte, privind spre viitor.
 
M-am apucat să o scriu anul trecut, punând pe hârtie parte din experiența mea ca expert în dezvoltare regională și urbană la Banca Mondială în SUA, precum și lecții din administrația centrală, de la cele două ministere pe care le-am condus: cercetare, inovare și digitalizare, respectiv energie. Veți regăsi și anecdote, și exemple de bune practici din marile orașe ale lumii.
 
Îmi doresc ca această carte să fie prilejul de a porni o conversație despre viitorul Bucureștiului și despre Bucureștiul Viitorului. Sunt convins că cei care țin la acest loc se vor implica nu doar cu vorba, cât mai ales cu fapta. Pentru că politica este despre cetățeni, nu despre politicieni. Așa cum bătălia pentru București nu este despre un candidat sau altul, ci despre viziunea pe care o putem contura pentru acest oraș și oamenii lui.
 
Iubesc Bucureștiul și sunt convins că nu sunt singurul. Și că împreună putem să-l schimbăm în bine, cu forța unei noi generații, conectată la pulsul lumii. Temelia pentru Bucureștiul Viitorului este acest Plan. Precomenzile sunt disponibile de astăzi la Editura Litera.
 

Planul pentru București