VII. Bucureștiul Seniorilor

PLANUL PENTRU SENIORI

Bunicii mei sunt o parte importantă din cine sunt astăzi. De la ei am deprins valori fundamentale precum responsabilitatea, credința și integritatea. De fapt, ceea ce suntem noi astăzi, ca societate, datorăm, într-o bună parte, și bunicilor noștri.

Prin experiența lor bogată, înțelepciunea și dragostea necondiționată, seniorii au un impact profund în viețile noastre. Grija față de ei nu este doar o recunoaștere a contribuției lor inestimabile, ci și un angajament al societății noastre față de viitor.

PLANUL PENTRU SENIORI cuprinde 4 puncte:

1) O viață activă

Seniorii se simt apreciați și contribuie activ la comunitate

Dialogul și interacțiunea sunt esențiale pentru fiecare dintre noi și, cu atât mai mult pentru seniori. De aceea, vom crește numărul de centre comunitare dedicate cetățenilor seniori. Acestea vor beneficia de resursele necesare pentru asigurarea accesibilității și incluziunii programelor oferite. În aceste centre, se vor organiza diferite activități recreative precum saloane de lectură, cursuri de pictură, terapie ocupațională sau activități artistice, menite să promoveze interacțiunea socială și să stimuleze mintea și spiritul.

Iar întrucât trăim în era digitală, centrele vor avea un important rol în incluziunea digitală a vârstnicilor. Aceste centre vor organiza ateliere prin care seniorii vor învăța să utilizeze tehnologia modernă, rămânând astfel conectați la familie, comunitate și lume.

În același timp, voi stimula instituțiile culturale bucureștene să își promoveze activitățile mai mult în rândul cetățenilor seniori și să realizeze de asemenea programe dedicate acestora.

2) O viață sănătoasă

Un stil de viață sănătos și activ pentru seniori

Sănătatea este cel mai de preț dar. De aceea, administrația liberală va asigura resursele și facilități necesare pentru a sprijini un stil de viață activ și echilibrat în rândul cetățenilor seniori din București. Odată cu extinderea rețelei de centre dedicate seniorilor, acestea vor include și activități recreative și sportive adaptate nevoilor specifice ale seniorilor.

De asemenea, primăria va colabora îndeaproape cu instituțiile medicale și organizațiile non-profit pentru a extinde și îmbunătăți serviciile de îngrijire la domiciliu pentru seniori, inclusiv asistență medicală și socială.

Sănătatea mintală deseori nu primește atenția cuvenită. Este un obiectiv important să dezvoltăm programe de consiliere și sprijin și pentru seniori.

3) Niciun senior singur!

O bătrânețe demnă și împlinită, acasă sau în comunitate.

Vom schimba starea căminelor pentru seniori. Este prioritar ca seniorii să se bucure de demnitate și bunăstare într-un loc care poate deveni “acasă”. Căminele trebuie să asigure un mediu sigur și confortabil, iar totodată o comunitate în care se simt apreciați și iubiți. Vom investi în modernizarea și extinderea infrastructurii de cămine, asigurându-ne că fiecare senior are acces la îngrijire de calitate, precum și la programe recreative și sociale adaptate nevoilor și preferințelor lor.

Vom lucra îndeaproape și cu organizațiile neguvernamentale și mediul privat care gestionează astfel de cămine adiționale celor publice. Primăria Municipiului București va fi un partener adevărat.

De asemenea, Primăria Municipiului București va îmbunătăți eforturile proprii și colaborarea cu organizațiile de profil pentru a oferi servicii de îngrijire și asistență pentru vârstnicii singuri aflați la domiciliu. Niciun senior singur este principiul meu!

4) Un București accesibil

București accesibil și dinamic pentru cetățenii de toate vârstele

În București seniorii trebuie să aibă mobilitate. Aceștia trebuie să se poată deplasa independent, în siguranță și confort.

Pe lângă îmbunătățirea transportului public, infrastructura urbană trebuie să fie concepută și întreținută astfel încât să poată fi utilizată de toți, indiferent de vârstă sau abilitate. Aceasta include buna întreținere a trotuarelor și eliminarea obstacolelor precum bordurile înalte, vegetația neîngrijită și obiectele amplasate necorespunzător.

Include de asemenea căi pietonale sigure și bine iluminate, care încurajează plimbările și activitatea fizică.

Vă aștept alături să transformăm Bucureștiul într-un oraș care oferă demnitate, respect și viitor seniorilor!