30.1.2016 22:00

România de azi. România de mâine

sigla 2

Pentru România și pentru noi toți, miza următorilor ani este enormă. Situația internă și internațională se complică. Ne confruntăm cu riscuri și tensiuni fără precedent în istoria recentă. Capacitatea României de a reacționa corespunzător este tot mai redusă. Actualele forțe politice și-au demonstrat nepriceperea în a răspunde adecvat provocărilor din prezent și mai ales din viitor, într-un mediu global mai competitiv ca oricând. 

Deși avem nevoie mai mult ca oricând de lideri autentici – competenți, integri și dornici să se implice pentru comunitate – politicienii sunt prea preocupați de urmărirea propriilor interese pentru a le mai păsa de țară și de noi, cetățenii de rând. Trăiesc în lumea lor, desprinși de tot ceea ce înseamnă problemele românilor de zi cu zi. Nu pierd nicio ocazie să ne ignore și să ne arate că sunt deasupra tuturor, inclusiv deasupra legii. Ei sunt politicienii de meserie, cei care nu au demonstrat mai nimic în cariera lor profesională, dar se agață de funcții și de putere. Și an după an, alegeri după alegeri, aceleași personaje ne cer votul și încrederea, fără să le merite și fără să le aprecieze. În ciuda promisiunilor lor electorale, aceștia continuă să facă ce știu ei mai bine — să se îmbogățească pe ei și pe-ai lor din munca noastră. Disprețul față de cetățean, dorința de îmbogățire prin orice mijloace și lipsa de bun simț – aceasta este moștenirea politicienilor ultimelor decenii.

După mai bine de un sfert de secol de nesfârșite deziluzii, cetățenii cinstiți ai acestei țări au devenit pasivi și blazați, blocați în merge și-așa” sau „ar putea fi și mai rău”. Iar politicienii de azi se bucură că nu le face nimeni concurență. Din tribună, suntem adesea martorii neputincioși și prea tăcuți ai unui spectacol tragic, oftând „săracă țară bogată”. Pentru că acolo, în arenă, vedem cum totul este de vânzare, inclusiv munții, pădurile și apele noastre. Acolo, în arenă, există lege pentru cei corecți și tocmeală pentru cei șmecheri. Acolo, în arenă, datoria externă a României continuă să crească, fără efecte în creșterea calității vieții cetățenilor, iar facturile scadente le vom plăti în mare parte noi, generația tânără. Astfel, viitorul nostru este amanetat fără drept de apel de către cei care au o singură mare dorință: să ia cât mai mult pentru ei și ai lor, lăsând cât mai puțin în urmă pentru România.

Diferența dintre un politician și un lider este simplă: politicianul se gândește la următoarele alegeri, liderul se gândește la următoarele generații. România merită mai mult. Iar politicienilor din ultimii 26 de ani le rezervăm o surpriză: puterea lor e în mâinile noastre, iar noi ne-am săturat de ei. E timpul acțiunii. E timpul să redăm României șansa viitorului pe care îl merită. E timpul să ne recâștigăm speranța în ziua de mâine.

România are nevoie de o schimbare autentică, prima din epoca democrației românești. Iar o astfel de schimbare profundă de sistem poate fi începută și dusă mai departe numai din afara sistemului. În acest scop, este nevoie de o platformă politică nouă, curată, transparentă și de impact.

Intrăm în arenă pentru a contribui la adevărata schimbare a României. Facem acest lucru pentru că ne pasă. Pentru că vrem să lăsăm în urma noastră o Românie mai bună. Pentru că vrem să ne creștem copiii și nepoții aici, într-o țară normală, într-o societate civilizată în care să ne fie drag să rămânem. Și pentru că numai România e „acasă”. Intrăm în arenă și îi chemăm alături de noi pe toți cei care împărtășesc speranța unui viitor mai bun pentru România.

România are nevoie astăzi de un PACT. Un PACT între cetățeni și cei care îi reprezintă. Un PACT pentru România în 3D: România dezvoltată, democratică și demnă. Un PACT pentru Profesionalism, Acțiune, Comunitate și Transparență – cele patru principii care definesc Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT).