Romania #statcapturat
Urmarind stirile zilei, daca mai avem nervi si rabdare, avem adesea senzatia unui oribil cosmar. Simtim ca ceva foarte rau (ni) se intampla, dar nu putem distinge nuantele si nu putem sa unim intr-o poza coerenta toate piesele din puzzle.
Se amesteca detalii, evenimente si personaje pana cand, scarbiti si confuzi, inchidem calculatorul sau televizorul si trantim un “ca la noi la nimenea”. Dar, daca stim unde sa privim in tot acest tablou tragic, lucrurile nu sunt complicate, iar marii “combinatori” ai vremurilor noastre raman niste bieti politruci fara staif, fara imaginatie si, din pacate, fara limite.
Tot ceea ce se intampla in plan politic in Romania de azi se descifreaza cu o singura cheie: #statcapturat.
Iata cateva piese din acest puzzle.
Printr-o decizie luata cu majoritate de membrii sai, CSM a decis marti ca presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Valer Dorneanu, a afectat independenta Justitiei prin declaratiile sale cu privire la dosarul Bombonica. “Pai asta e coruptie?”, a spus Dorneanu intr-un interviu acordat postului de televiziune B1TV referitor la dosarul in care este implicat Liviu Dragnea.
Nu poti captura un stat fara sa controlezi Justitia, iar la asta se lucreaza din greu, noaptea ca hotii si ziua cu interlopii.
Caracatita ALDE de la Electrica
Acum cateva zile, mai multe voci din spatiul public atrageau atentia asupra tunului care se pregateste la Electrica. 4 din cei 7 membri ai Consiliului de Administratie vor fi oameni de casa ai ALDE.
Ei vor fi alesi dintre urmatorii: Cristian Busu, Bogdan Iliescu, Gicu Iorga (actuali membri), respectiv Doina Dascalu si Ciprian Constantin Iacob, propunerile Ministrului Energiei, Toma Petcu (ALDE).
Cristian Busu este fost consilier al lui Calin Popescu Tariceanu si suspectat de fals in declaratii. Bogdan Iliescu este fiul lui Gheorghe Iliescu, vicepresedinte ALDE si consilier judetean Arges.
Totodata, Bogdan Iliescu este si membru in Consiliul de Supraveghere la Transgaz, operatorul sistemului national de transport gaze, fiind in incompatibilitate cu pozitia din Consiliul de Administratie al Electrica.
Din aceasta cauza, Comisia Europeana poate sa deschida procedura de infringement pentru incalcarea Directivei 73/2009 de catre Romania. Gicu Iorga este membru ALDE si secretar general al Ministerului Energiei.
Doina Dascalu este fina lui Dan Radu Rusanu si fost vicepresedinte al Curtii de Conturi, calitate in care a aprobat mai multe hotarari privind plata a peste un miliard de euro chiar de catre Electrica. Ciprian Constantin Iacob este membru ALDE Dambovita.
Trebuie mentionat si ca cele doua propuneri ale ministrului au fost depuse la 8 minute dupa expirarea termenului limita din convocator, in timp ce candidatura reprezentantului micilor actionari a fost respinsa. Asadar, a fost incalcata legea. Dar miza este prea mare pentru a ne uita la 8 minute.
Electrica este o companie cu 500 milioane de euro in conturi, gata sa fie papate de gaura bugetului de stat si/sau de tunuri pregatite atent. Electrica are peste 13.000 de angajati, adica potentiali votanti, fiecare cu familia si cercurile sale de interese.
Electrica este strategic plasata intr-o zona in care ALDE are nevoie sa creasca, iar de aici pana la posibile redirectionari de capital in donatii catre partid nu este decat un pas.
Vrei sa capturezi un stat? Trebuie sa-i capturezi sectorul energetic si companiile de stat, cu tot cu rezervele lor. Bani multi, interese mari, subiecte adesea prea tehnice pentru a avea priza la publicul larg. Reteta perfecta.
Miza de la Consiliul Concurentei
Tot zilele trecute, PSD a initiat o serie de modificari la legile care reglementeaza functionarea Consiliului Concurentei, cu scopul clar de a castiga controlul asupra acestuia.
Astfel, PSD vrea ca functionarii publici de specialitate ai Consiliului Concurentei sa nu poata fi perchezitionati, retinuti sau arestati preventiv decat cu acordul presedintelui Consiliului, ca presedintele Consiliului Concurentei sa aiba obligatia legala sa fi ramas timp de 15 ani in aceeasi “functie de conducere cu largi responsabilitati” (actualul presedinte, Bogdan Chiritoiu, nu indeplineste acest criteriu), precum si ca persoanele care au exercitat o functie de demnitate publica in cadrul Consiliului Concurentei sa nu se poata angaja in sectorul privat timp de 3 ani de la incetarea mandatului in Consiliu, nici macar fara remuneratie.
De ce toate aceste modificari? Daca ne este permis sa citam din domnul Eugen Nicolicea, “ca sa ne punem oamenii nostri”. Captura statului depinde de distrugerea mediului privat. Si aici s-au facut progrese insemnate pe parcursul ultimului an de guvernare PSD-ALDE.
Presa aservita
Zilele trecute, actualul director al Agerpres, Alex Giboi, a atras atentia ca se pregateste o subordonare politica a agentiei nationale de presa. Domnul ministru al Culturii, Lucian Romascanu, a initiat un proiect de lege prin care se vor modifica procedurile de numire si demitere a directorului general al Agerpres, in sensul eliminarii criteriilor profesionale care ar putea sta la baza votului impotriva raportului de activitate.
Actualul ministru doreste transformarea institutiilor publice de media in biroul de presa al statului.
Sunt semnale tot mai puternice in spatiul public care indica intentii similare din partea PSD privitor la serviciile publice de televiziune sau radio. Scopul final ar fi contopirea Agerpres, a Societatii Romane de Radiodifuziune si a Televiziunii Romane sub o conducere unica, subordonata politic.
Altfel spus, institutiile publice de media devin suport pentru intregul efort de captura a statului. Urmeaza, probabil, restrangerea programului televiziunii publice la intervalul zilnic 20-22, pentru a permite oamenilor muncii sa se trezeasca odihniti a doua zi.
Cele patru exemple de mai sus sunt piese ale unui singur puzzle.
Impreuna cu zeci sau sute de alte manevre si combinatii ale politrucilor de azi, formeaza un singur mesaj: Romania #statcapturat.
Pe scurt, captura statului inseamna ca buna functionare si autonomia institutiilor publice sunt subordonate intereselor personale ale unui grup de indivizi cu o agenda proprie, ale caror unice scopuri sunt cresterea puterii si controlul resurselor.
Experienta ultimilor 28 de ani ne arata ca acolo unde scrie “institutie publica” trebuie sa citim si “influenta politica”. Dar PSD si satelitul sau ALDE si-au intins tentaculele acolo unde alte guverne nu au indraznit: la CCR, in actionariatele companiilor strategice, la institutiile publice de media sau la Consiliul Concurentei.
Imixtiunea politica brutala
Imixtiunea politica este brutala, cu eforturi minime de pastrare a aparentelor. Iar asta este un asalt violent la adresa democratiei romanesti, si-asa slabita, asezata pe baze subrede in 1990.
Un stat democratic nu poate functiona decat in paradigma separarii puterilor in stat si, la fel de important, a controlului lor reciproc.
Acest esafodaj devine, pe zi ce trece, sub ochii nostri, tot mai fragil. PSD si ALDE au grija sa-i aplice zilnic cate o lovitura sau mai multe. Dupa controlul total al Legislativului si Executivului, PSD si ALDE se insinueaza tot mai periculos inspre zonele care ar trebui sa asigure echilibrul fata de zona politica: presa (cea de-a patra putere in stat) sau mediul privat (prin initiative precum cele privind Electrica sau Consiliul Concurentei).
Scopul lor este de a prelua tot ceea ce nu au capturat inca.
Cireasa de pe tortul lor si bomboana de pe coliva noastra va fi Justitia.
Romania #statcapturat este un adevar tot mai usor de observat pe zi ce trece. Iar locul unui stat capturat este langa regimurile iliberale din Ungaria, Polonia, sau Rusia, nicidecum alaturi de SUA, Franta sau Germania.
Nu e de mirare ca “liderii” PSD-ALDE sunt tot mai iritati de reactiile ambasadelor partenerilor nostri si tot mai ingaduitori fata de autocratii din regiune. La Moscova, cineva jubileaza. Romania, un pilon vital pentru NATO si UE intr-o regiune vesnic complicata, poate fi tot mai usor deraiata spre Est.
Vestea si mai proasta pentru noi toti este ca rafala de lovituri aplicate de PSD-ALDE asupra democratiei din Romania ne amorteste in loc sa ne revolte si sa ne trezeasca. Inconjurata de banditi fara scrupule, Romania #statcapturat clipeste de doua ori, in cautare de cetateni. O vedem sau alegem sa ne uitam in alta parte? E acum ori niciodata.
La acest articol a contribuit si Alin Iliescu, politolog, absolvent al Masterului de Comunicare Politica si Marketing Electoral din cadrul SNSPA si specialist in comunicare new media. Este implicat activ in proiectele de schimbare civica din Romania, iar in prezent ocupa functia de director executiv al Platformei Actiunea Civica a Tinerilor (PACT).
Articol publicat pe ziare.com.